Pon – Pet: 8 – 16 | Sub: 8 – 14
+ 385 1 6224 025

MEHANIČKA OBRADA

MEHANIČKA OBRADA

Pod mehaničkom obradom spadaju:

BRUŠENJE STAKLA:

Za razliku od  rezanja, odnosno lomljenja stakla, brušenje podrazumijeva oblikovanje izravnim mehaničkim skidanjem dijela staklene površine.
Bruse se uglavnom rubovi koji nakon lomljenja, “piljenja” i frezanja imaju vrlo oštre bridove pa tako razlikujemo nekoliko osnovnih vrsta brušenja rubova. Osim brušenja rubova moguće je obrađivati i samu površinu.

FAZETIRANJE STAKLA:

Fazetiranje je strojna obrada rubova stakla. Fazetiranjem se smanjuje debljina ruba stakla pod određenim kutom u širini od nekoliko milimetara (od 5 do 50 mm). Staklo koje se fazetira nakon obrade ostavlja dojam skupocjenijeg stakla. Najčešće se fazetiraju ogledala pa se za takva zrcala često kaže da je “kristalno ogledalo”.

BUŠENJE RUPA:

Bušenje rupa i izrada izreza  na staklu je moguće u raznim veličinama i oblicima. Rupe i izreze je moguće napraviti na ručnoj bušili ili na cnc stroju kojim se postiže veće preciznost.

CNC OBRADA:

CNC (Computer numerical Control) obradni centar je potpuno automatiziran stroj, namijenjen za rezanje, obradu rubova i površine.
Rezanje se obavlja kružnim pilama i frezerima-glodalima, brušenje i poliranje se radi pločama raznih profila i finoće. Također je moguće i graviranje površine stakla.

PJESKARENJE STAKLA:

Tehnika dekorativne obrade površine stakla kod koje se pod visokim pritiskom izbacuje mlaz vrlo sitnog i oštrog pijeska koji mehanički tretira staklo, ostavljajući zamagljeni (mutni) trag. Kroz tako obrađeno staklo svjetlost i dalje prolazi nesmetano ali se kroz njega, zbog zamućene površine ne vidi jasna slika već samo obris.
Pjeskarenjem se može tretirati samo dio površine stakla tako da je moguće aplicirati tekstove ili motive.

Language

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.